+420 533 534 201 (Po-Pá: 8-12 a 13-17)
cz
Země doručení
Další země
+420 533 534 201 (Po-Pá: 8-12 a 13-17)
Do korunky z lesa, malina klesá. Které malinové tabáky stojí za to vyzkoušet?
Vodní dýmky
6. 8. 2024

Do korunky z lesa, malina klesá. Které malinové tabáky stojí za to vyzkoušet?

„Je na malinách.“ Tato fráze popisuje nejen Martu hajného Mikovce, ale i dýmkaře a dýmkařky, kteří si oblíbili tabáky s touto jedinečnou chutí. Maliny, oblíbené lesní i zahradní ovoce, si rychle našly cestu do světa dýmu – nejen v čisté formě, ale i v kombinaci s dalšími lesními plody a jako doplněk různých příchutí. Provedu vás světem tabákových malin, přátelé!

Stačí je zahlédnout v lese a okamžitě dostanete chuť. Probojujete se trnitými šlahouny a následuje odměna ve formě sladkokyselých červených plodů. Nebo je utrhnete na zahrádce, easy. Maliny jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Dáváme je do dezertů, vyrábíme z nich džemy, sirupy a nápoje – ochucujeme jimi všechno možné. Proč jsou tak oblíbenéi? Pro jejich výraznou vůni a sladkou až sladkokyselou chuť, která je intenzivní a osvěžující zároveň. Jo tááák!

Mezi nejznámější odrůdy, které se prodávají v obchodech a používají se k výrobě čehokoliv, patří Vilamet, Heritage, Tulameen, Autumn Bliss a Meeker. Vyznačují se odolností, vysokou výnosností, kvalitou plodů a chutí, která se pohybuje od sladké po sladkokyselou. Tuto chuťovou škálu kopírují i malinová aromata určená pro tabák do VD – každý malinový tabák tak chutná jinak.

Malina ve světě dýmu

Výrazné aroma maliny, které se snadno extrahuje a věrně odráží původní ovoce, je pro tabákový svět požehnáním. Vzácně se stává, že příchuť maliny zcela opomene kyselou složku a je pouze sladká. Obvykle narazíte na sladkokyselou formu, v několika případech na opravdovou kyselinu malinovou. Osobně preferuji kyselejší varianty.

Bez máty a mentolu je malinová chuť stále osvěžující, pokud není zabitá sladkostí nebo jinými složkami mixu. Malina může zhořknout, lepit krk a stát se těžko kouřitelnou kvůli vysokým teplotám, špatné kombinaci chutí nebo nepovedenému nabití.

Mixujeme s malinou

Když rostete v jednom lese, vycházíte spolu. Malina si rozumí s jinými lesními plody, proto se často objevuje po jejich boku. Kamarádí se s borůvkou, jahodou, ostružinou, rybízem a dalšími. Její sladkokyselý charakter a výrazná vůně obohacují mixy o kyselost, sladkost a svěžest.

Perfektně ladí s citrusy, přidává jim sladký tón a zvyšuje jejich kyselost. Oživí broskve, meruňky, zázvor a tropické ovoce. Kyselejší varianty malin se mohou dobře kombinovat s výrazně sladkými tabáky – z lepihubu je vyvážený mix. Sedne dobře k florálním chutím jako vanilka, růže, levandule, matcha, tymián, bazalka nebo skořice. Výraznou malinu zklidníte mátou, krémovými záležitostmi (smetana, jogurt, kondenz. mléko), dezertními příchutěmi (čokoláda, koláč, sušenky), kávou, rumem a oříšky.

Malina se nehodí ke slaným, trpkým nebo velmi kořeněným příchutím. S ostrými chutěmi může být zajímavá, ale konečné posouzení nechám na vás. Hořké chutě malinu spíš ničí, než aby si od ní nechali pomoci. Malinové příchutě jsou intenzivní, takže buďte opatrní při dávkování, abyste nezabili mix!

Jak je to s dávkováním? Záleží na výsledku, kterého chcete dosáhnout. Pro lehký podtón 10–15 %, pro příchuť hrající výraznější roli do 30 %, pro stavební kámen mixu 50 % a výše. Vše se bude odvíjet od zvolené malinové příchutě, její intenzity a sladkosti/kyselosti. Pro další informace mrkněte na 5 tipů pro začínající mixology.

Přehled malinových tabáků

Těch je! Dostatek čistých variant a požehnaně mixů. Po malinové parádě skočit? Doporučil bych následující tabáky:

Malina čistá

  • Azure Black Royal Rasabarry – černý královský kyseláč. Chutná malina z Kalifornie, která je voňavá a vyvažuje kyselost sladkými tóny.
  • Azure Gold Royal Rasabarry – světlá varianta předchozí maliny, která má, na světlotu, výbornou tepelnou odolnost a výdrž příchuti!
  • BLACK Leaf Rasporn – hutná, tabáková malina. Černotka BLACK Leaf nabízí kyselou malinu s tabákovým podtónem, je to spíš těžká chuť, ale v rámci malinových tabáků vítaná změna.
  • BlackBurn Rapbear – lesní potěšení. Krásně kyselá, opravdu výrazná, ale hlavně odolná malina, která si udrží chuť po celou dobu session.
  • BlackBurn Shocked Rapbear – malina na steroidech. Edice Shocked přidává příchutím Blackburnu notnou dávku kyselosti a malina není výjimkou. Pokud chcete probudit chuťové pohárky, velmi kyselá malina je na vás ready.
  • Darkside Core Generis Rsp – povedená malina. Jedna z klasických chutí od Darksidu, která je ověřená časem a tisícem kuřáků dýmek. Trochu trpká, ale rozhodně zajímavá příchuť!
  • Lirra I Raspberi – turecká malinová ledovka. Malina kombinovaná s mentolem ve světlém provedení potěší milovníky světloty a osvěží pajšl.
  • MustH Raspi – malinový džem. MustH v černé variantě nabízí malinu, která je velmi sladká s nižší kyselostí, což je prima změna.
  • Theo WILD RASPI – vyvážená česká malina. Tady vládne dobrý balanc mezi sladkostí a kyselostí. Sice voní trochu synteticky, ale jinak chuťově příjemná lesní malina.

Malina v mixech

  • 187 Strassenbande Beach Vibez – sladkokyselá plážovina. Malina je zde v kombinaci s pomerančem a limetkou, které dodávají sladké a kyselé elementy. Malina je doplňuje nezaměnitelnou chutí a celkově je to fajn letní záležitost.
  • 187 Strassenbande Hamburg – jedna z nejkouřenějších 187. Plný košík lesních plodů, dá se říct. V mixu vystupuje malina, ostružina, borůvka, jahoda a rybíz. Řízněte to mátou a máte chladivý les v korunce.
  • 7 Days Kamikaze – průměrná lesní směs. Klasická světlá směska bez větší tepelné odolnosti, za mě vhodná spíš do mixů než čistá.
  • Adalya Lady Killer – nesourodá, ale oblíbená směska. Jedná se o mix melounu, manga, lesních plodů vč. maliny a máty. Trochu lepihub, ale chutná zajímavě.
  • Adalya Rasputin – spojení maliny s guavou. Tohle je dobrá kombinace, není často k vidění a nabízí neotřelou chuť.
  • Al Fakher Big Purple – klasika od klasiků. Al Fakher samozřejmě nabízí lesní směs a je to takový světlý standard, chutí je to klasické lesní ovoce.
  • Aqua Mentha Ex-Tic – divoký světlý mix. Setkávají se zde trochu nesourodé příchutě, konkrétně broskev, pomeranč, citron, marakuja, lesní plody a máta. Posuďte sami, jestli je to pecka, nebo divnost.
  • Azure Black Barrymania – sladké berries. Lesní plody ve sladším pojetí, kde řádí jahoda, malina a ostružina.
  • Azure Black Moscow Never Sleep – bohužel. Ale k tabáku, je to sladká malina v kombinaci s kafrovou limetkou, která dodá kyselý element. Podtrženo mátou, tohle je příchuť fungující velmi dobře samostatně i v mixech.
  • Azure Gold Cosmos – malina s grepem. Dobré osvěžení povětšinou trpkého grepu malinou vytváří chutnou kombinaci, které byste měli dát v korunce šanci.
  • Azure Gold Winter Barry – lesní plody s mátou. Azure chutě umí a tohle zase trochu jiné pojetí lesních bobulí s chladivou mátou, než známe od německých a jiných výrobců.
  • Blackburn Ice Baby – těžší chuťově, ale výborné celkově. Tohle vám naplní krk lesem, jen co je pravda. S přídavkem grepu je Ice Baby mou oblíbenou volbou, když chci obohacený citrus v korunce.
  • BLACK Leaf Blackman – variace legendárního Pynkmana. Jahoda, malina a grep tvoří jedinečnou kombinaci, kterou chce jako svůj bestseller spousta značek, když se to povedlo MustH. BLACK přidává tabákový podtón a určitě se nejedná o lehkou, svěží chuť. Hutné, sladké, zajímavé.
  • BLACK Leaf Forrest Beri – les se ztrácí. Netuším, kolik bobulí zkombinovali a jak, ale přijde mi to nevýrazné a hodně slité do sebe. Moje osobní topka to není, ale třeba vám zachutná.
  • BLACK Leaf Raspberi Lmn – voňavá paráda. Tady naopak doporučuji všemi dvaceti prsty, tohle se povedlo. Hodně malinové a sladké, ovšem s notnou dávkou kyselého kontrastu, který poskytuje citron. Tohle je moje topka!
  • Craftium Forest Berree – navoněný lesík. Výrazné aroma lesních bobulí v chuti trochu intenzity ztrácí a je to naopak jemná záležitost, kterou se nebojte vyzkoušet a podpořit tak českou tabákovou výrobu.
  • Darkside Core Wild Forest – temný lesík. Chuťově vyčnívá sladká jahoda, ale malina je znatelná a odvádí svou roli dodavatele kyselé složky. Vůně je velmi intenzivní.
  • JO! RASPILINCH – liči s malinou. Česká výroba, neobvyklá kombinace a fungující propojení chutí. Je to neotřelé a vlastně velmi zábavné, tak tomu dejte šanci.
  • Khan Burley MX 206 – nejedná se o název Mazdy. Khan Burley namixoval stejnou směsku jako JO!, tedy liči s malinou, avšak přidal do ní ostružiny. Takže tu mám les s dotykem tropů, proč ne.
  • Lirra Amore – světlá láska. Čeká na vás dobrá kombinace broskve, maliny a borůvek. Nevím, jestli se zamilujete v okamžiku prvního potáhnutí z dýmky, nebo tahle story skončí bez happy endu – je to na vás!
  • Lirra Pink Lady – ochlazená růžová dáma. Jednoduché spojení maliny s jahodami říznuté mátou.
  • MustH Forest Berri – jemný lesík. Maliny a další lesní bobule zde hrají spíš druhé housle, které doplňují kyselou ostružinu.
  • MustH Pynkman – epický hit. Tingle Tangle od Maridanu byl banger, to samé se povedlo Pynkmanovi. Široce oblíbená kombinace malinového sirupu, jahod a grapefruitu vám zalepí patro intenzivní sladkou chutí, která přímo volá po osvěžení mátou či mentolem. 
  • Serbetli Baku Nights – výlet do Ázerbájdžánu. Malina v kombinaci s vodním melounem a jahodou možná zní trochu zvláštně, ale celkově se jedná o povedený mix.
  • Serbetli Icberri – typická lesní směska. Světlý tabák sází na ověřenou kombinaci maliny, jahody, borůvky a máty. Víc v tom nehledejte.
  • Serbetli Istanbul Nights – turecká kyselina. Sladká borůvka, ale s kyselým boostem maliny a rybízu. Fajn letní věcička.
  • Serbetli Miami – pobřežní záležitost. Nevím proč je pro Miami charakteristické zrovna liči, nu dobrá. V kombinaci s malinou a limetkou dodává ty zamýšlené tropy.
  • Serbetli Moscow Nights – knižní příchuť. Ano, při kouření této konkrétní příchutě jsem napsal mnoho stránek Dýmkařské bichle. Mix borůvek, ostružin, malin a likéru vytváří fakt unikátní chuť, která mě baví dodnes.
  • Serbetli Toastet Berri – konečně trocha koření. Malina, broskev a kořeněný podtón hezky uzavírají náš malinový výběr. Tohle mi chutná.
  • Starbuzz Vintage Spice me Red – červánky s kořením. Skutečný závěr přináší Starbuzz Vintage se směsí jahody, maliny, rybízu a hřebíčku. Velmi oblíbená roky zpátky, kdy si Vintage mohli zakouřit pouze šťastlivci.

 

A to je pro dnešek všechno, dýmkařští přátelé. Kdybyste potřebovali poradit, pošlete mi mail nebo mi napište na Facebook nebo Instagram Dýmkařova koutku – rád pomohu.

Autor článku

Jakub Kopáček

Dýmkařský expert, tvůrce blogu Dýmkařův koutek, autor knihy Dýmkařská bichle a jeden z největších propagátorů vodních dýmek v České republice.

Související produky

Proč nakoupit u nás?

Vše skladem

Vše skladem

Rychlé dodání zboží
Doprava zdarma

Doprava zdarma

Při nákupu nad 2500 Kč
Rádi vám poradíme

Rádi vám poradíme

Máme dlouholeté zkušenosti
Osobní odběr

Osobní odběr

V Brně

Ověřeno našimi zákazníky

99 % zákazníků doporučuje náš obchod z 703 recenzí
Zobrazit všechna hodnocení
Richle dodanie tovaru.
Ověřený zákazník před 4 dny
„Nákup vřele doporučuji. Vše proběhlo bez jakéhokoli zaváhání. Rychlé dodání a dostatečně zabaleno.“
Ověřený zákazník před 13 dny
široký sortiment
dobré ceny
rychlé dodání
Ověřený zákazník před 14 dny