Pokud
patříte mezi milovníky čaje, nesmí ve vaší výbavě chybět
čajová souprava. Krásné a především funkční nádobí. Některé konvičky mají integrovaná sítka a jsou tvarově i materiálově přizpůsobeny různým typům čaje. V článku se dozvíte, jak vybrat tu pravou.
Počet osob a velikost konvičky na čaj je rozhodující
Čajové sety obsahují 2 až 6 šálků, jejich množství je také přizpůsoben objem konvičky. Obecně platí, že na přípravu větší konvičky spotřebujete víc čaje. Pokud tedy popíjíte čaj nejčastěji o samotě, pořiďte si malou
čajovou soupravu pro jednoho. K pohoštění návštěvy doplňte svůj soukromý set dalším
čajovým nádobím, nebo investujte do větší soupravy.
Velikost konvičky vyberte podle typu čaje, jaký nejčastěji připravujete. Čaje z velkých listů potřebují víc místa k rozvinutí. K přípravě vícenálevových čajů si vystačíte s menší konvičkou. Podrobněji se
výběru konvičky na čaj věnujeme v dalším článku.
Vybavení čajové soupravy zjednoduší přípravu
K přípravě
sypaných čajů potřebujete sítko, které nepropustí drobné lístky do šálku. Některé konvičky mají integrované
sítko na čaj. Pokud bez svých čajových rituálů nevydržíte ani pár dní, bude se vám hodit cestovní čajová souprava.
Posuňte svou
čajovou kulturu na vyšší úroveň a doplňte soupravu o čajové moře.
Čajová souprava s mořem udělá z přípravy čaje elegantní záležitost.
O použití a výběru čajového moře se dočtete v dalším článku.
Design orientální čajové soupravy vybírejte podle svého vkusu
Čajová souprava vám má nejen dobře sloužit, ale
měla by se vám i líbit. Krásný set si vystavíte na polici nebo ve vitríně a potěší vás pokaždé, když se na něj podíváte. Design
vybírejte také podle čajové kultury, kterou vyznáváte.
Japonská čajová souprava vypadá jinak než třeba turecká čajová souprava. Záleží na vašem vkusu.
Materiály a povrchové úpravy ovlivňují výslednou chuť čaje
Porézní keramika je ideální pro jeden druh čaje
Šálky a
konvice na čaj s porézním povrchem se hodí k přípravě jednoho druhu čaje. Aroma z předchozích nálevů vniká do mikroskopických pórů a
zlepšuje chuť čaje. K tomuto typu patří
orientální čajové soupravy z isingské hlíny pocházející z okolí čínského města I-sing.
Isingská keramika nemá glazovaný povrch právě proto, aby byla
schopna pohlcovat čajové aroma.
Glazura a sklo se hodí pro střídání čajů
Pokud s čaji rádi experimentujete a střídáte je, zvolte
čajovou soupravu z glazované keramiky nebo ze skla. Tyto materiály nepohlcují pigmenty ani pachy. Po každém nápoji
je jednoduše vymyjete a můžete si připravit úplně jiný, aniž by se vám v konvičce mísily různé chutě a vůně. Z jedné soupravy si tak vychutnáte vynikající bílý, zelený i černý čaj.
Materiál ovlivňuje udržování tepla
Materiál, který zvolíte, má vliv na udržení teploty nálevu.
Nejdéle drží teplo isingská silnostěnná keramika, což by mělo zajímat především milovníky černých čajů,
Pu Erhů a
oolongů, které potřebují k dosažení vyvážené chuti opravdu horkou vodu. Hlína, ze které se vypaluje, obsahuje hodně železa, a to drží teplo.
Před nálevem potřebuje propláchnout vařící vodou. O poznání
méně zadržuje teplo sklo, porcelán nebo keramika, což se hodí například při přípravě zelených čajů.
Zopakujte si pravidla přípravky jednotlivých druhů čaje
Chuť a aroma každého čaje se nejlépe rozvine za určitých teplot a po různě dlouhé době louhování. Přečtěte si,
jak se připravují jednotlivé druhy čajů. Užitečným pomocníkem k precizní přípavě čaje a ke kontrole teploty vody je
čajový teploměr.