+420 533 534 201 (Po-Pá: 8-12 a 13-17)
cz
Země doručení
Další země
+420 533 534 201 (Po-Pá: 8-12 a 13-17)
Kardamom: zlato Orientu i pomocník při vaření indických pokrmů
Poznejte svět
2. 4. 2024

Kardamom: zlato Orientu i pomocník při vaření indických pokrmů

Vidíte na nákupním seznamu napsáno kardamom a vůbec netušíte, k čemu se toto orientální koření používá? A věděli jste, že je základem indické kuchyně a třetím nejdražším kořením vůbec? Kardamomu je hned několik druhů a každý má jinou chuť, účinky i využití. Vstupte s námi do světa zlata Orientu. Proč je tak oblíbeným nejen u východních přátel, ale také ve Švédsku či Norsku?

Zelený a černý kardamom najdeme zejména v Indii, vyskytuje se také v Malajsii a Nepálu a narazit na něj můžete i v Bengálu a Bhútánu. Zelený kardamom, nebo také pravý, se v minulém století dostal i na Guatemalu, která se od té doby stala jeho největším producentem a předběhla i jeho domovinu, Indii. Co ale z kardamomu dělá tolik požadovanou surovinu? A jak ho využít i jinak než jako přísadu na vaření? 

Kardamom koření

Zdravotní účinky kardamomu

Kardamom není prvním kořením, jehož účinky se sledovaly a prošel vědeckým rozborem. Vědci v kardamomu našli vysoký obsah železa, manganu, vápníku a draslíku. Mimo to se prokázal jeho pozitivní účinek na činnost kardiovaskulárního systému, trávicího traktu, nervové soustavy, ledvin a močových cest.

Historicky se kardamom používal také jako pomocník při hubnutí nebo se jeho semena využívala jako přírodní žvýkačka. Některé značky žvýkaček ho dokonce využívají jako přísadu dodnes. Šamané po kardamomu sáhli i v případech napadení těla infekcí, jelikož se věřilo, že má i antibakteriální účinky, které se moderním výzkumem potvrdily. 

Kardamom v kuchyni

Pokud jste se rozhodli vařit s kardamomem, dávejte si pozor, který zvolíte. Zelený kardamom se hodí spíše do sladkých pokrmů, zkuste s ním třeba ozvláštnit vánoční cukroví nebo nedělní sušenky. Jeho černá varianta se naopak hodí do omáček a k masitým pokrmům. Skvěle ho využijete například v tradičním indickém kari, kterému dodá jemnou kouřovou chuť. Naopak jeho tóny skořice a máty si můžete spojit i s čím dál populárnějším nápojem Chai Latté.

Chai latte s kardamomem

Proč se kardamom stal třetím nejdražším kořením?

Je to kvůli jeho náročnému pěstování a malé sklizni. Abyste dostali kilogram koření, musí sběrači sklidit alespoň 6 kilogramů lusků a jejich sběr není jen tak. Nejen že pracovníci musí projít šestiměsíčním výcvikem, ale stejně tak je i jeho samotné pěstování velmi náročné. V posledních letech cena kardamomu vzrůstala také kvůli následkům globálního oteplování. Povodně a následně i extrémní sucha způsobují nedostatek na trhu a jeho dočasné výpadky. 

Čím nahradit kardamom? 

Lehce nasládlá intenzivní chuť, kterou někteří přirovnávají k mátě, se dá nahradit hned několika druhy koření. Jelikož je kardamom takovým hybridem mezi skořicí, zázvorem, citrónovou kůrou a mátou, jeho ideální náhradou je buď již zmiňovaná skořice, nebo muškátový oříšek, zázvor či hřebíček. Do slaných pokrmů můžete přidat i koriandr. 

Kardamom je součástí spousty pokrmů a kultur. Jeho oblíbenost napříč Asií má dlouhou tradici a využíval se jak k vaření, tak i k léčení. Pokud si chcete užít jeho specifickou a velice výraznou chuť, můžete ho přidat i do své oblíbené turecké kávy, kterou ozvláštní a teď v čase Vánoc vám i krásně provoní byt. 
Autor článku

SHANTI

Rady, tipy a návody z ráje Orientu i světa vodních dýmek.

Související produky

Proč nakoupit u nás?

Vše skladem

Vše skladem

Rychlé dodání zboží
Doprava zdarma

Doprava zdarma

Při nákupu nad 2500 Kč
Rádi vám poradíme

Rádi vám poradíme

Máme dlouholeté zkušenosti
Osobní odběr

Osobní odběr

V Brně

Ověřeno našimi zákazníky

99 % zákazníků doporučuje náš obchod z 714 recenzí
Zobrazit všechna hodnocení
„Skvělá komunikace a rychlost expedování zboží“
Ověřený zákazník před 3 dny
Rychlost
Komunikace
Ověřený zákazník před 11 dny
„Vše v pořádku, nakoupím určitě znovu.“
Ověřený zákazník před 15 dny